Meddelande från styrelsen 220805

8 augusti 2022

Hej medlemmar* i Fornbods samfällighetsförening!

Protokollet från årsmötet den 18 juli publicerades på hemsidan den 30 juli. Frågan om

  1. Fortsatt grusvägsskötsel eller
  2. Beläggning med indränkt makadam (IM40) till en bredd av 3,5 meter

avgjordes till förmån för beläggning.

Flera medlemmar har dock i skrivelser till styrelsen framfört att de anser att röstningen på årsmötet inte gick rätt till. En grupp medlemmar har även framfört krav på en ”extrastämma (i enlighet med tillägg för § 12 i styrelsens stadgar samt 47 § i Lagen om förvaltning av samfälligheter) där dessa oklarheter reds ut ordentligt samt att omröstningen på stämman 18/7 2022 på grund av dessa oklarheter inte kan ligga till grund för beslut.”

Med detta utskick besvaras de email och skrivelser som inkommit till styrelsen (dessa bifogades mailutskicket).

Styrelsen behandlade skrivelserna på sitt möte den 3/8 och beslöt att inte utlysa en extrastämma – en ledamot reserverade sig mot beslutet. För det första är det inte en adekvat fråga för en stämma att reda ut vad vissa uppfattar som oklarheter. För det andra framgår det i begäran att avsikten är att riva upp årsmötets beslut och det finns inget som säger att en extrastämma i slutet av sommaren eller under hösten skulle ha större legitimitet än det ordinarie årsmötet. Vad som tvärtom talar häremot är förutom tidpunkten efter normal semestertid, det faktum att närvaron på årsmötet 18 juli var högre än på många år, kanske än någonsin, och att det föregicks av ett särskilt informationsmöte den 13 juli och att ett omfattande utredningsmaterial publicerats på hemsidan sedan 2019.

En kontrollräkning av röstsedlarna företogs på styrelsemötet 3/8 och rösträknarnas besked, som står i protokollet, kunde bekräftas: 109 och 1/3 för Grus mot 117 och 2/3 för Beläggning.

Beslutet att belägga vägen med indränkt makadam ligger därför fast. Innan styrelsen vidtar ytterligare åtgärder avvaktas eventuell klander mot beslutet till Mark- och miljödomstolen som kan inlämnas fram till 18 augusti.

Då ändamålet för Fornbods samfällighetsförening är att förvalta Horn Ga:1 måste röstlängden överensstämma med Lantmäteriets medlemsregister och de andelstal som anges där (Lagen om förvaltning av samfällighetsföreningar). Efter kontroll konstaterar styrelsen att stämmans röstlängd överensstämmer med Lantmäteriets register för gemensamhetsanläggningen Horn Ga:1 och följaktligen är korrekt. Att föreningen tidigare (-2016) använt debiteringslängder som på olika sätt avviker från Lantmäteriets register saknar betydelse för röstlängden på 2022 års stämma. Styrelsen har dock för avsikt att under det kommande året utreda vilka fastigheter som ligger inom Horn Ga:1 utan att vara medlemmar och samråda med Lantmäteriet om en lösning. Denna utredning är en del av förberedelserna inför beslut på årsstämman 2023 om en ändring av andelstalen. I sammanhanget påminner styrelsen om att en ändring av andelstalen måste godkännas av Lantmäteriet innan de nya blir giltiga.

Nedan följer en utförligare förklaring till varför röstlängden var korrekt.

Ett nytt utskick kommer i höst om hur frågan framskridit samt med uppgifter för debiteringen. Stämman fastställde att avgiften för 2022 ska vara 500 kronor per andel, med avdrag för det som betalades som frivillig avgift 2021 (och vintern 2022).

Ölandshälsningar Fornbods samfällighetsförening, styrelsen genom Jonas Ljungberg (ordförande)

Klargörande i fråga om röstlängden på Fornbods samfällighetsförenings ordinarie stämma 18 juli 2022

Den röstlängd som användes utgjordes av Lantmäteriets aktuella register över medlemsfastigheter och andelstal för samfälligheten Borgholm Horn Ga:1. Röstlängdens överensstämmelse med nämnda dokument har bekräftats. Det har påståtts att stämman måste godkänna röstlängden, men eftersom stämman inte kan ändra i röstlängden mer än under särskilda omständigheter (mer därom nedan) har ett sådant godkännande ingen betydelse. Men låt oss ta det från början.

Varför kan stämman inte ändra i röstlängden?

I inledningen till Stadgar för Fornbods samfällighetsförening står följande:

”Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla i den mån inte annat framgår av dessa stadgar.”

Utdrag ur Lagen om förvaltning av samfälligheter

17 § ”Samfällighetsförening är en enligt denna lag bildad sammanslutning, som kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter och vars medlemmar utgöres av delägarna i samfällighet.”

47 § ”Medlemmarnas rätt att deltaga i handhavandet av föreningens angelägenheter utövas på föreningsstämma.”

48 § ”Den som underlåtit att i rätt tid fullgöra sin bidragsskyldighet får deltaga i förhandlingarna men ej utöva rösträtt, innan han fullgjort vad han eftersatt.”

49 § ”En röstberättigad medlem som är närvarande vid en föreningsstämma har, oavsett om han eller hon äger en eller flera delägarfastigheter, en röst. I en fråga som har ekonomisk betydelse ska medlemmarnas röstetal i stället beräknas efter delägarfastigheternas andelstal, om en medlem begär det. En medlems röstetal får dock inte överstiga en femtedel av det sammanlagda röstetalet för samtliga närvarande röstberättigade medlemmar.”

”En medlems rösträtt kan utövas genom ombud. Ett ombud får inte företräda mer än en medlem. Föreningsstämmans beslut utgörs av den mening som har fått flest röster. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Val avgörs dock vid lika röstetal genom lottning.”

22 § ”Som sammanträdets beslut gäller den mening som fått de flesta rösterna. Vid lika röstetal avgöres val genom lottning. I andra frågor gäller den mening som biträdes av ordföranden.”

15 § ”Anser delägare att beslut som fattats vid sammanträdet icke tillkommit i behörig ordning eller att det strider mot denna lag eller annan författning eller att hans enskilda intressen icke i skälig omfattning beaktats i beslutet, får han klandra beslutet genom att väcka talan mot övriga delägare hos mark- och miljödomstolen inom fyra veckor från beslutets dag vid påföljd att rätten till talan annars är förlorad.”

__Samfälligheten vars uppdrag det är Fornbods samfällighetsförening att förvalta __heter Borgholm Horn Ga:1 och dess medlemfastigheter och andelstal är registrerade av Lantmäteriet.

Slutsatsen av ovanstående är att vilka som är medlemmar med rösträtt och med vilka andelstal definieras av vad som fastställts för Borgholm Horn Ga:1. Föreningen kan alltså inte på egen hand, utan godkännande av Lantmäteriet, ta upp eller utesluta medlemmar eller ändra andelstal. Endast ifall någon medlem inte betalat sina avgifter kan rösträtten nekas, men eftersom Fornbods samfällighetsförening sedan flera år inte krävt någon avgift var detta inte aktuellt på årsmötet.

Med andra ord gäller andra regler för en samfällighetsförening än för en en ekonomisk förening, vars förvaltning regleras i Lag om ekonomiska föreningar och som inte utan vidare kan tillämpas på Fornbods samfällighetsförening.

Det framgår också att stämmans beslut avgörs av den mening som fått flest röster och att den som medlem som menar att beslut fattats på fel sätt kan väcka klander till Mark- och miljödomstolen. Under den tid domstolen behandlar klagan kan beslutet inte verkställas, och om detta alls kan ske avgörs av domstolen.

  • maiutskicket gick även till några som juridiskt sett inte är medlemmar, dvs inte är med i Lantmäteriets register för Horn Ga: 1, men som har fastighet vid vägen och uttryckt intresse för föreningen.